[...] jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się racjonalnie, stosując np. dietę wysokobiałkową, z indywidualnie wyliczonym deficytem kalorycznym (a nie 800 kcal dla osoby ważącej 111 kg, jak w niektórych eksperymentach). Większość modnych diet wyniszcza mięśnie, a to gwarantuje powrót do wyjściowej wagi w następnych miesiącach. [...]
[...] regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku energetycznego na sesji do np. ~50 kcal, acz w tym wypadku chodziło o badanie naukowe. Na początku, w większości wypadków zadowalające rezultaty przyniesie ciągły, zwykły trening aerobowy i dieta z deficytem [...]
[...] zawartości pektyny, związku podobnego do błonnika. Pektyna spowalnia wchłanianie glukozy i pomaga dłużej czuć się pełniejszym. Małe, ważące około 150 g jabłko ma zaledwie 75 kcal. Podsumowanie Włączając powyższe produkty do swojej diety, łatwiej będzie Ci zapanować nad swoim apetytem i zachciankami. Pamiętaj też, żeby zadbać o swoją dietę, [...]
[...] podjadanie, to forma oszukiwania samego siebie. Do tego stopnia, że bardzo szybko zapominamy, że coś zjedliśmy, albo wyrzucamy z głowy myśl, że właśnie "wciągnęliśmy" 500 kcal, zjadając kilka czekoladowych cukierków. Kiedy zaczynasz notować, widzisz, ile podjadasz, a ile zjadasz posiłków stałych, jakiej są jakości, czy zawierają odpowiednią [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
[...] bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem. Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo zawierały podobną ilość kalorii, wynoszącą 100 kcal w porcji (węglowodany) lub 112 kcal (izolat i niewielka porcja węglowodanów). Jedno opakowanie suplementu białka serwatki w proszku zawierało 20 g izolatu białka [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]
[...] starannie wyselekcjonowane aby zagwarantować zarówno smak jak i jakość produktu. Wartości odżywcze frużeliny ALLNUTRITION: CHERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 98 kcal 0 g tłuszczu 0,8 g białka 22 g węglowodanów (w tym 7,4 g cukru) 0,9 g błonnika 0,02 g soli STRAWBERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 85 kcal 0 g tłuszczu 0,6 g białka [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
[...] w ciemne paski, a w środku mają biały, kremowy i słodki miąższ. Ważą zwykle 1,5 do 5 kg. Ile kalorii ma arbuz? Jakie ma wartości odżywcze? W 100 g arbuza znajduje się: 30 kcal. 8 g węglowodanów (0,4 g błonnika, 6 g cukru) 0,6 g białka 0,2 g tłuszczu Ponadto arbuz zawiera witaminy A, C i E, a także potas i magnez. Jest też bogatym źródłem [...]
[...] starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym warzywem, ponieważ 100 gramów szpinaku to tylko 16 kcal. Bakłażan Jest to dość nietypowe warzywo ze względu na sam wygląd i kolor. Przypomina ono wielką fioletową gruszkę. Pomimo wyglądu, który może nie zachęcać do spożycia, [...]
[...] wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko świetny dodatek do mięs, ale także jego zamiennik. Bardzo popularne jest wykorzystywanie ich jako [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] urozmaiconych posiłków (omlety, koktajle, dodatek do pieczywa, nabiału, naleśników, deserów), 20% białka wegańskiego, brak dodatku cukrów prostych, brak GMO, tylko 72 kcal na sugerowaną porcję, produkt bezglutenowy, brak obecności oleju palmowego, 4,89 g zdrowych tłuszczów w 15 g porcji, 2,98 g białka w 15 g porcji. Zastosowanie Quamtrax [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
[...] Sam nadmiar tkanki tłuszczowej znacząco utrudnia utrzymanie homeostazy. Nadmiar energii zgromadzony w postaci tkanki tłuszczowej (każdy kilogram to ok. 7000-8000 kcal) powoduje uwalnianie mediatorów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu α (TNF-alfa) i interleukina 6, oraz zmniejsza produkcję adiponektyny, predysponując do [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]